Polityka prywatności

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Polityka Prywatności BluSpace.pl

Czym są ciasteczka w przeglądarkach? Jak je wykorzystujemy? Ciasteczka są to pliki umożliwiające przechowywanie informacji lub uzyskanie dostępu do informacji już wcześniej zachowanej w urządzeniu końcowym Użytkownika. Ciasteczka najczęściej zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

 

Wykorzystywanie Ciasteczek

Nasza strona internetowa używa ciasteczek, które wykorzystywane są między innymi do zapamiętywania preferencji Użytkownika, w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania naszego serwisu. Ciasteczka nie przechowują danych osobowych.

 

Wyłączenie Ciasteczek

Przeglądarka internetowa domyślnie zezwala na przechowywanie ciasteczek w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących ciasteczek w ustawieniach przeglądarki internetowej. Zmiana może dotyczyć: automatycznej blokady obsługi ciasteczek, wymuszenia każdorazowo zgody na przechowanie informacji. Włączenie blokady obsługi plików cookie może spowodować utrudnienia w korzystaniu z serwisu.

POLITYKA COOKIES SERWISU

www.bluholding.pl

§1

Postanowienia Ogólne

  1. Administratorami danych osobowych podawanych w trakcie korzystania ze Serwisu prowadzonego pod adresem www.bluholding.pl jest grupa Blu Holding w skład której wchodzą następujące firmy:
    BluStreamTV Sp. z o.o, ul. Kijowska 44, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII
    Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000872582, REGON: 387649255, NIP: PL5542989441
    oraz
    BluStreamTV Academy Sp. z o.o. ul. Kijowska 42, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru
    Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS:
    0000943033, REGON: 520805505, NIP: PL5542999190
    oraz
    BLUSOFT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, ul. Kijowska 44, 85-73
    Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000578823, REGON: 362652179, NIP: 5542932079.
    oraz
    Fundacja BLUSPACE ul. Kijowska 42, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII
    Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000943555, REGON: 520844528, NIP: 5542999362
    oraz
    Blu IT Team Krzysztof Błaszkiewicz, ul. Kijowska 44, 85-703 Bydgoszcz, NIP 5541699770
    REGON 341590150
  2. Zasady przetwarzania danych osobowych zostały udostępnione w Polityce Prywatności RODO,
    dostępnej pod adresem: www.bluholding.pl/polityka-prywatnosci
  3. Strona używa plików cookies, aby dostarczać usługi i funkcje dostosowane do preferencji i potrzeb Użytkowników strony, w szczególności pliki cookies pozwalają rozpoznać urządzenie
    Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb.

§2

Stosowane definicje

  1. Pliki cookies mogą mieć charakter tymczasowy, tj. są usuwane z chwilą zamknięcia przeglądarki, lub trwały.
  2. Stałe pliki cookies są przechowywane także po zakończeniu korzystania ze stron Serwisu i służą do przechowywania informacji takich jak hasło czy login, co przyspiesza i ułatwia korzystanie ze stron, a także umożliwia zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień.
  3. Serwis wykorzystuje pliki cookies w następujących celach:
    A.a. dostosowania zawartości stron Serwisu do indywidualnych preferencji Użytkownika oraz
    optymalizacji korzystania ze stron internetowych (wyświetlanie dostosowane do potrzeb –
    cookies funkcjonalne)
    A.b. dokonania analiz i statystyk, które dostarczą informacji, w jaki sposób Użytkownik Serwisu
    korzysta ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości w tym pixel Meta i
    Google Analytics
    A.c. marketingowych i/lub remarketingowych, w tym kierowania dedykowanych treści, w szczególności do Użytkowników, którzy odwiedzili stronę internetową lub Fanpage Administratora danych osobowych na portalu społecznościowym Facebook i/lub Instagram
  4. Dane zawarte w cookies będą archiwizowane i wykorzystywane w celach analizy statystycznej
    i oceny globalnego ruchu użytkowników Serwisu.
  5. Dane zawarte w cookies nie są łączone z przekazanymi przez Użytkownika danymi osobowymi
    podczas zawarcia umowy lub kontaktu z Administratorem danych.

§4

Narzędzia związane z gromadzeniem cookies lub udostępnianiem cookies.

W celu analizy ruchu na stronie Serwisu, źródła ruchu, jak i optymalizacji działań marketingowych
zainstalowano na stronie:

5.1. Google Analytics – narzędzie dostarczane przez Google LLC. 1600 Amphitheatre Parkway
Mountain View, CA 94043, USA, co pozwala na analizę ruchu Użytkownika na stronie Serwisu i jego podstronach (kraj/miasto, liczba odwiedzin, przeglądane strony, czas odwiedzin,
etc.). Główny plik cookie używany przez Google Analytics, „_ga”, umożliwia usłudze rozróżnianie poszczególnych Użytkowników i działa przez 2 lata. Każdy plik „_ga” jest unikalny dla
konkretnej usługi, więc nie można go użyć do śledzenia użytkownika lub przeglądarki w innych, niepowiązanych witrynach.
Ustawienia prywatności w usługach Google mogą zostać zmienione przez Użytkownika,
więcej informacji na: www.policies.google.com/privacy
W celu stałego zablokowania cookies gromadzonych przez Google Analytics, Użytkownik
może skorzystać z dodatku do przeglądarki opracowanego i dostarczanego przez Google
LLC na stronie: www.tools.google.com/dlpage/gaoptout

5.2. Piksel Facebooka – narzędzie dostarczane przez Meta Platforms Ireland Limited (dawniej:
Facebook Inc,), adres: 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Dublin,
D02X525, Irlandia, które umożliwia pomiar, optymalizację i tworzenie niestandardowych
grup odbiorców, pozwala na zbieranie informacji na temat korzystania przez Użytkownika
ze strony Serwisu i kierowanie do niego dedykowanych treści w serwisie społecznościowym Facebook.
W celu kontroli ustawień prywatności w tym serwisie społecznościowym Użytkownik
może dokonać w dowolnym momencie zmiany swoich preferencji i ustawień. Więcej informacji na: www.facebook.com/privacy/
Piksel Facebooka pozwala na tworzenie niestandardowych grup odbiorców i/lub podobnych grup odbiorców do osób, które wchodziły już w interakcję z Serwisem lub materiałami Administratora danych udostępnionymi na portalach społecznościowych Facebook i/lub
Instagram, prowadzonych przez Administratora danych, przy czym retencja danych dostarczanych przez piksel Facebooka w szczególności wynosi odpowiednio:

a.a. witryna internetowa (Serwis) – maksymalnie 180 dni od interakcji z witryną,

a.b. fanpage na Facebooku – maksymalnie 365 dni od interakcji z kontem,

a.c. film udostępniony na fanpage’ u Administratora na Facebooku – maksymalnie 365
dni od interakcji z materiałem,

a.d. wydarzenia organizowane lub współorganizowane przez Administratora na fanpage’u na Facebooku – maksymalnie 365 dni od interakcji z materiałem.

5.3. Messenger Facebooka – narzędzie dostarczane przez Meta Platforms Ireland Limited (dawniej: Facebook Inc.), adres: 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Dublin,
D02X525, Irlandia, które umożliwia kontaktowanie się Użytkownika z właścicielem Serwisu poprzez Messenger w serwisie społecznościowym Facebook/Instagram. Korzystanie z
czatu Facebooka na stronie Serwisu jest dobrowolne. Użytkownik może prowadzić rozmowę jako gość lub zalogować się na swoje konto w tym serwisie. Więcej informacji na:
www.facebook.com/privacy/

5.4. Wtyczkę/Widget Facebooka/Instagrama – narzędzie umożliwiające bezpośrednie przejście Użytkownika na Fanpage Administratora danych, prowadzony na stronie portalu społecznościowego Facebook/Instagram, prowadzonego na portalu dostarczanym przez Meta
Platforms Ireland Limited (dawniej: Facebook Inc.), adres: 4 Grand Canal Square, Grand
Canal Harbour, Dublin 2, Dublin, D02X525, Irlandia. Po przejściu do serwisu społecznościowego Facebook i Instagram Użytkownicy podlegają dodatkowo zasadom ochrony prywatności, opisanym w tym serwisie, w szczególności na stronie: www.facebook.com/privacy/

5.5. Wtyczkę/Widget YouTube – umożliwia przejście Użytkownika do kanału YouTube – prowadzonego przez Administratora danych w tym serwisie. Narzędzie dostarczane przez Google LLC. 1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, USA, którego Użytkownicy podlegają dodatkowo zasadom ochrony prywatności, opisanym w tym serwisie, w
szczególności na stronie: www.policies.google.com/privacy

5.6. Wtyczkę/Widget TIK TOK – umożliwia przejście Użytkownika do kanału TIK TOK prowadzonego przez Administratora danych w tym serwisie społecznościowym. Narzędzie dostarczane przez Bejing ByteDance Technology Co Ltd., Room 503 5F Building 2 43 North
Third Ring West Road Beijing, 100086 Chiny, którego Użytkownicy podlegają dodatkowo
zasadom ochrony prywatności, opisanym w tym serwisie, w szczególności na stronie:
www.tiktok.com/legal/tiktok-website-cookies-policy

5.7 Przetwarzanie danych zawartych w cookies przez dostawców, których siedziby i/lub serwery są zlokalizowane w państwach trzecich będzie się wiązać z przekazaniem danych zawartych w cookies poza Europejski Obszar Gospodarczy (EOG). Przekazanie danych zawartych w cookies, w szczególności adres IP użytkownika odbywa się na podstawie decyzji
Komisji Europejskiej 2021/914 w sprawie standardowych klauzul umownych dotyczących
przekazywania danych osobowych do państw trzecich zawartych w ramach regulaminów
usług realizowany pomiędzy Administratorem danych, a dostawcą rozwiązania.

§5

Akceptacja lub zmiana ustawień cookies.

  1. Użytkownik po wejściu na stronę Serwisu może zaakceptować stosowanie cookies w powyższych celach, odrzucić je lub wyrazić zgodę tylko na wybrane pliki cookies.
  2. Użytkownik może w każdej chwili także skasować i/lub wyłączyć cookies w przeglądarce internetowej, z której korzysta podczas przeglądania Serwisu.
  3. Skasowanie lub wyłączenie plików cookies może spowodować trudności lub ograniczoną funkcjonalność niektórych części Serwisu (dotyczy cookies funkcjonalnych). Niektóre pliki cookies
    mogą być bowiem niezbędne do prawidłowego działania stron Serwisu i wyświetlenia treści na
    danym rodzaju urządzenia.
  4. W celu zarządzania cookies Użytkownik może skorzystać także z funkcji dostępnych w przeglądarce, z której aktualnie korzysta. Instrukcje zarządzania cookies dostępne są na stronach
    dostawców przeglądarek internetowych, w szczególności:

a.a. Google Chrome – instrukcja
a.b. Mozilla Firefox – instrukcja
a.c. Apple Safari – instrukcja
a.d. Micorosoft Edge – instrukcja

§6

Postanowienia końcowe

W przypadku zmiany obowiązującej Polityki cookies, w szczególności w sytuacji, gdy będą tego
wymagały zastosowane rozwiązania techniczne lub zmiany przepisów prawa w zakresie prywatności Użytkowników, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego zapisu, które
będą obowiązywać po 14 dniach od dnia ich publikacji na stronach Serwisu.

POLITYKA PRYWATNOŚCI DANYCH OSOBOWYCH (RODO)

www.bluholding.pl

Obowiązuje od 01.08.2023

§1

Tożsamość administratora danych

  1. Administratorami danych osobowych podawanych w trakcie korzystania ze Serwisu prowadzonego pod adresem www.bluholding.pl jest grupa Blu Holding w skład której wchodzą następujące firmy:
    BluStreamTV Sp. z o.o, ul. Kijowska 44, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII
    Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000872582, REGON: 387649255, NIP: PL5542989441
    oraz
    BluStreamTV Academy Sp. z o.o. ul. Kijowska 42, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru
    Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS:
    0000943033, REGON: 520805505, NIP: PL5542999190
    oraz
    BLUSOFT SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, ul. Kijowska 44, 85-73
    Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000578823, REGON: 362652179, NIP: 5542932079.
    oraz
    Fundacja BLUSPACE ul. Kijowska 42, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII
    Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000943555, REGON: 520844528, NIP: 5542999362
    oraz
    Blu IT Team Krzysztof Błaszkiewicz, ul. Kijowska 44, 85-703 Bydgoszcz, NIP 5541699770
    REGON 341590150
  2. Dane przetwarzane są zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa; tj. Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony
    osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego
    przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: RODO), ustawą z dnia 10
    maja 2018 r. o ochronie danych, a także ustawą z 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą
    elektroniczną.
  3. Poniższa Polityka Prywatności obejmuje zasady przetwarzania danych Użytkowników Strony,
    a także osób zawierających umowy z Administratorem danych, a także danych gromadzonych
    poprzez kontakt z Administratorem danych (adres e-mail lub telefonicznie) lub korespondencję tradycyjną, jak i osób, które lubią i/lub obserwują fanpage Administratora w mediach społecznościowych, jeśli prowadzi.

§2

Stosowane definicje

  1. W niniejszej polityce stosuje się następujące definicje:
    A.a Serwis – serwis internetowy dostępny pod adresem www.bluholding.pl za pośrednictwem którego Użytkownik może: przeglądać jego zawartość w tym blog, aktualności,
    kontaktować się z administratorem danych przez formularz kontaktowy, zamówić informacje handlowe i marketingowe (newsletter), umówić się na konsultację lub wizytę (zapisy online).
    A.b Administrator danych osobowych – podmioty, który decydują o celu i środkach przetwarzania danych, w niniejszej polityce rozumie się przez to podmioty z grupy Blu Holding w skład której wchodzą następujące firmy:
    BluStreamTV Sp. z o.o, ul. Kijowska 44, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy,
    XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS:
    0000872582, REGON: 387649255, NIP: PL5542989441
    oraz
    BluStreamTV Academy Sp. z o.o. ul. Kijowska 42, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru
    Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w
    Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem
    KRS: 0000943033, REGON: 520805505, NIP: PL5542999190
    oraz
    BluSoft SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, ul. Kijowska 44, 85-73
    Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS: 0000578823, REGON: 362652179, NIP: 5542932079.
    oraz
    Fundacja BluSpace ul. Kijowska 42, 85-703 Bydgoszcz, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Bydgoszczy,
    XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS:
    0000943555, REGON: 520844528, NIP: 5542999362
    oraz
    Blu IT Team Krzysztof Błaszkiewicz, ul. Kijowska 44, 85-703 Bydgoszcz, NIP
    5541699770 REGON 341590150
    A.c Użytkownik – osoba fizyczna, której dane dotyczą i która korzysta z usług dostęp
    nych w Serwisie.
    A.d Dane osobowe – wszelkie informacje, które bez nadmiernego czasu i kosztu mogą doprowadzić do identyfikacji osoby fizycznej, w tym jej dane identyfikacyjne, adresowe i
    kontaktowe.

    §3

    Cele przetwarzania danych osobowych

  2. Administrator Danych Osobowych przetwarza dane osobowe wyłącznie, gdy jest to dopuszczone aktualnie obowiązującymi przepisami prawa, w tym w celu:
    A.b udokumentowania realizacji umów, w tym wystawienia rachunku lub faktury dla
    osoby fizycznej, prowadzenia dokumentacji księgowej i podatkowej, na podstawie art.
    6 ust. 1 lit. c) RODO, tj. w celu wykonania obowiązków prawnych ciążących na Administratorze danych osobowych, na podstawie art. 70 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997
    r. Ordynacja podatkowa,
    A.c podjęcia działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, w tym udzielenia odpowiedzi na pytania zadane poprzez środki komunikacji elektronicznej lub w celu obsługi
    korespondencji tradycyjnej, a przetwarzanie to odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1
    lit b) RODO,
    A.d wysyłania zamówionych informacji marketingowych drogą elektroniczną (newsletter) na podany przez Użytkownika adres e-mail w tym celu, a przetwarzanie to odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit a) RODO, tj. zgody osoby, której dane dotyczą,
    A.e marketingu własnych produktów i usług Administratora danych drogą tradycyjną,
    na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO, tj. w celu realizacji prawnie uzasadnionych interesów administratora danych lub osoby, której dane dotyczą.
    A.fwysłania zapytania o udzielenie opinii o usługach i towarach/produktach Administratora danych przez zewnętrzne serwisy badania satysfakcji, jak [np. Opineo, Ceneo,
    etc,.] za zgodą osoby, które dane dotyczą, tj. na podstawie art. 6 ust. 1 lit a) RODO.
    A.g dochodzenia praw i roszczeń przez Administratora danych lub osobę, której dane dotyczą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit f) RODO i odbywa się w prawnie usprawiedliwionym celu.
  3. Podanie danych osobowych jest niezbędne w celu realizacji umowy zawartej na odległość, w
    tym wysyłki towaru lub udostępnienia produktu cyfrowego i wystawienia dokumentu księgowego, dochodzenia roszczeń, a także udzielenia odpowiedzi na pytania. Podanie danych osobowych w pozostałym zakresie jest dobrowolne.
  4. Brak podania wymaganych danych uniemożliwia realizację umowy zawartej na odległość, wystawienie rachunku lub faktury lub podjęcie kontaktu na żądanie osoby, której dane dotyczą.

    §4

    Sposoby pozyskiwania danych

  5. Dane osobowe Użytkownika gromadzone są bezpośrednio od osób, których dane dotyczą, tj.
    poprzez:
    g.a wypełnienie formularza z danymi kontaktowymi podczas składania zapytania przez formularz na stronie,
    g.b wypełnienie formularza zapisu na newsletter,
    g.c rejestracja konta w Serwisie,
    g.d podanie danych do przygotowania i zawarcia umowy,
    g.e bezpośredni kontakt z administratorem danych za pomocą danych teleadresowych dostępnych na stronie lub w formie tradycyjnej w miejscu prowadzenia działalności.

    §5

    Zakres przetwarzanych danych

  6. Zakres przetwarzanych danych osobowych został ograniczony do minimum niezbędnego do
    świadczenia usług w zakresie:
    g.f złożenia zapytania przez formularz kontaktowy lub za pomocą danych teleadresowych
    dostępnych na stronie: adres e-mail numer telefonu, adres poczty elektronicznej, imię,
    ewentualne inne dane podane dobrowolnie przez osobę, której dane dotyczą,
    g.g dokonania zapisu na newsletter: imię, adres e-mail,
    g.h rejestracji konta w Serwisie: imię i nazwisko, adres e-mail, hasło, login,
    g.i wystawienia rachunku lub faktury: imię i nazwisko lub nazwa podmiotu, adres siedziby,
    NIP,
    g.j przygotowania i zawarcia umowy: imię i nazwisko, adres, numer dowodu osobistego,
    etc.

    §6

    Okres przetwarzania danych

  7. Okres przetwarzania danych jest uzależniony od celu, dla którego dane zostały zebrane i wynosi w celu:
    g.k zawarcia i realizacja umowy sprzedaży, w tym sprzedaży na odległość – przez okres niezbędny do udokumentowania wykonanej umowy, w tym wystawienia rachunku lub faktury – 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności
    podatku, na podstawie art. 112 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i
    usług, w związku z art. 70 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa,
    g.l w celu wysyłania informacji handlowych drogą elektroniczną (newsletter) i/lub zapytania o opinię przez zewnętrzne serwisy badania satysfakcji – do czasu odwołania zgody,
    bez wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano przed jej odwołaniem,
    g.mprzez okres niezbędny do udzielenia odpowiedzi na pytanie zadane przez formularz
    kontaktowy lub drogą telefoniczną, ale nie dłużej niż przez 12 miesięcy, o ile osoba nie
    zdecyduje się zawrzeć umowy z Administratorem danych osobowych,
    g.n w celu dochodzenia roszczeń, na podstawie ustawy z art. 118 ustawy z dnia 23 kwietnia
    1964 r. – Kodeks cywilny. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin
    przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń
    związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.

    §7

    Odbiorcy danych

  8. Dane osobowe Użytkownika mogą zostać powierzone innym podmiotom w celu wykonania
    usług na zlecenie administratora danych, w szczególności podmiotom w zakresie:
    n.a hostingu strony www,
    n.b serwisu i utrzymania systemów informatycznych, w których dane są przetwarzane, w
    tym w celu automatyzacji newslettera, wystawiania faktur, obsługi zamówień, etc.,
    n.c prowadzenia obsługi księgowej,
    n.d prowadzenia obsługi biurowej,
    n.e brokera usług kurierskich,
    n.f dropshippingu i/lub obsługi logistycznej zamówień.
  9. Dane osobowe Użytkownika mogą zostać także udostępnione podmiotom wspierającym administratora danych, w tym podmiotom realizującym usługi kurierskie i pocztowe, obsługę płatności online.
  10. Dane osobowe Użytkownika nie są przekazywane do państw trzecich, ani organizacji międzynarodowych.
  11. Dane osobowe mogą być przetwarzane poza Europejskim Obszarem Gospodarczym w tzw.
    państwie trzecim, w szczególności na terenie Stanów Zjednoczonych Ameryki w związku z korzystaniem przez Administratora z rozwiązań informatycznych, których serwery są zlokalizowane poza Europejskim Obszarem Gospodarczym. Podstawą przetwarzania danych na terenie
    państw trzecich będzie decyzja Komisji Europejskiej 2021/914 w sprawie standardowych klauzul umownych dotyczących przekazywania danych osobowych do państw trzecich. Administrator danych i dostawca usługi zapewniać będą najwyższe gwarancje ochrony powierzonych
    danych. Przetwarzanie danych nie będzie naruszać prywatności osób fizycznych.

    §8

    Fanpage Administratora danych w mediach społecznościowych

  12. Administrator danych jest także jednocześnie współadministratorem danych jego obserwatorów
    w mediach społecznościowych – szczególnie osób, które korzystają ze środków komunikacji
    elektronicznej na fanpage’u – Facebook – www.facebook.com/people/Blu-Holding/
    100089940169999/ i/lub Instagram pod nazwą konta www.instagram.com/bluholdingbydgoszcz/, prowadzonych przez Administratora danych w tych serwisach społecznościowych.
  13. W pozostałym zakresie administratorem danych Użytkowników tych serwisów społecznościowych jest Meta Platforms Ireland Limited (dawniej: Facebook Inc., z siedzibą przy 1 Hacker
    Way, Menlo Park, CA 94025, USA), a przetwarzanie tych danych odbywa się na zasadach opisanych w regulaminach i politykach prywatności użytkowników tych serwisów, w tym na:
    www.facebook.com/privacy
  14. Dane osobowe Użytkownika, który lubi i/lub obserwuje fanpage Administratora w mediach
    społecznościowych będą przetwarzane poza Europejskim Obszarem Gospodarczym w tzw.
    państwie trzecim, w szczególności na terenie Stanów Zjednoczonych Ameryki w związku ze
    stosowaniem rozwiązań informatycznych, których serwery są zlokalizowane poza Europejskim
    Obszarem Gospodarczym.
  15. Podstawą przetwarzania danych na terenie państw trzecich będzie decyzja Komisji Europejskiej 2021/914 w sprawie standardowych klauzul umownych dotyczących przekazywania danych osobowych do państw trzecich. Administrator danych i dostawca usługi zapewniać będą
    najwyższe gwarancje ochrony powierzonych danych. Przetwarzanie danych nie będzie naruszać prywatności osób fizycznych.

    §

    Fanpage Administratora danych w mediach społecznościowych

  16. Osobom, których dane dotyczą przysługuje prawo:
    • dostępu do treści danych osobowych, w tym otrzymania bezpłatnie pierwszej kopii treści danych osobowych,
    • do poprawiania danych,
    • prawo do usunięcia danych, o ile nie obowiązują inne przepisy prawa, które zobowiązują administratora danych do archiwizacji danych przez określony czas,
    • prawo do przenoszenia danych, o ile podstawą przetwarzania danych jest umowa lub zgoda
      osoby, której dane dotyczą, a przetwarzanie danych odbywa się w sposób automatyczny,
    • do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych – jeśli podstawą tego przetwarzania
      była zgoda osoby, której dane dotyczą. Odwołanie zgody nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano przed jej wycofaniem,
    • do wniesienia sprzeciwu na przetwarzanie danych – z przyczyn związanych ze szczególną sytuacją wobec przetwarzania dotyczących danych osobowych opartego na art. 6 ust. 1 lit. e)
      lub f) RODO, a także prawo do ograniczenia przetwarzania,
    • prawo do niepodlegania automatycznemu profilowaniu, jeśli administrator danych podejmowałby decyzje opierające się wyłącznie na automatycznym profilowaniu i niosące ze sobą
      skutki prawne dla osoby, której dane dotyczą lub podobnie na nią wpływały,
    • prawo do kontroli przetwarzania danych i informacji na temat tego, kto jest administratorem
      danych, a także uzyskania informacji o celu, zakresie i sposobie przetwarzania danych, treści
      tych danych, źródle danych, a także sposobie udostępniania, w tym o odbiorcach lub kategoriach odbiorców danych,
  17. W celu realizacji prawa do informacji, dostępu do treści danych, ich poprawiania, a także innych praw, można skontaktować się z Administratorem danych.
  18. Osoba, której dane dotyczą ma także prawo do wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych
    Osobowych (UODO), jeśli przetwarzanie danych narusza przepisy Ogólnego rozporządzania o
    ochronie danych osobowych (RODO). Skarga może zostać wniesiona w formie elektronicznej
    lub tradycyjnej na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.

§10
Postanowienia końcowe

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, w szczególności gdy będą tego wymagały zastosowane rozwiązania techniczne lub miany przepisów prawa w zakresie prywatności osób,
których dane dotyczą, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do niniejszej Polityki Prywatności, które będą obowiązywały w ciągu 14 dni od ich opublikowania na stronie Serwisu.